dijous, 20 de setembre del 2012

Les financiers

Les financiers



Els financiers són uns pastissets francesos d'ametlla, esponjosos i lleugers, fets amb clara d'ou, farina d'ametlla i "beurre noisette" (mantega posada al foc fins als 150ºC, cosa que li dóna un color torrat i una aroma deliciosa d'avellana).
Diu la llegenda que el financier fou inventat l'any 1890 per un pastisser anomenat Lasne, que tenia la pastisseria al costat de la Borsa de París, amb la voluntat d'oferir un mos dolç a la seva distingida clientela ( els financiers) sense que aquests s'embrutessin les mans. Als pastissets els va donar la forma de petits lingots d'or, que és la manera més tradicional de trobar-los actualment.
Es diu però, que ja abans les monges de l'ordre de les visitandines feien uns pastissets semblants de forma rodona, que estarien a l'origen de la recepta de Lasne i també dels financiers Suïssos (que haurien rebut la forma d'un lingot d'or suís).
Durant molt de temps van ser oblidats pels grans pastissers i se'ls va relegar a la condició de pastes menors, però actualment molts chefs i pastissers han descobert el seu gust exquisit, la seva esponjositat, l'aroma deliciosa que perfuma tota la pastisseria...i els han recuperat.

La farina d'ametlla es pot reemplaçar per farina que qualsevol altre fruit sec: avellana crua o torrada, coco, festucs... i el farcit pot variar depenent dels gustos de cada u. 
Els que jo us presento són:
financiers d'ametlla i nabius amb un glacejat de fruita de la passió i
financiers d'avellana torrada amb giandiuja de xocolata amb llet

Però em sembla que tan aviat com pugui en faré una altra fornada, van quedar deliciosos!
què us semblarien uns financiers de coco amb pinya caramelitzada o uns financiers de pistatxo amb gerds??


Qui vulgui la recepta, que la demani! :)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada